Op maandag 3 september hadden we op onze club Maarten van der Hoeven uitgenodigd om ons wat bij te brengen over shohin schalen, en ook over de verzorging van Juniperus. Maarten had voor deze gelegenheid ons heel wat shohin schalen meegebracht, en elke schaal heeft zo natuurlijk zijn specifieke kenmerken. Er zijn niet alleen veel verschillen in vorm en grootte, maar ook hoe ze gemaakt en gevormd zijn maakt veel uit. Dikwijls ben je verbaasd over een prijs van zo’n klein minuscuul beschilderd schaaltje, maar als je dan goed naar het detail in het werk kijkt, begrijp je al snel dat dit niet zo maar snel gemaakt is geweest.

In detail en afwerking kruipt natuurlijk veel tijd, en dit vertaald zich dan ook dikwijls in de prijs van een schaaltje. Doch moet men zeker attent blijven bij aankoop van een schaal, want tegenwoordig is er ook veel namaak in de omloop. Vooral oude en antieke schalen worden gereproduceerd aan een zo lage mogelijke kostprijs, om ze dan te verkopen aan bijna dezelfde prijs als de antieke schalen! Maarten gaf ons wat tips hoe we zulke schalen kunnen herkennen.

Na het verhaal over de schalen, heeft Maarten ons nog uitleg gegeven over de verzorging van Juniperus, en aan de hand van voorbeelden getoond hoe het moet, en hoe het niet moet. We hebben wat uitleg gekregen over de vele variëteiten die er zijn, hun voor- en nadelen. In Japan wordt er zo al vele jaren veel Itoigawa Juniperus geënt op andere soorten Juniperus, dit met doel om de waarde van de bomen te verhogen. Juniperus is dan ook een vrij dankbare soort om op te enten, en als men het goed uitvoert, is het in later stadium haast niet meer te merken.


Als laatste hebben we samen nog enkele meegebrachte bomen van leden besproken, en wat tips van Maarten meegekregen om ze te verbeteren. Het was dus zeker weer een boeiende avond, en we zien Maarten zeker graag nog eens terugkomen om ons weer wat meer bij te brengen!

Als laatste nog een foto van de tokonoma opstelling van deze maand, die door mezelf was opgesteld: een shohin opstelling met een zwarte den, een driestam Rhododendron, en een Zelkova bezem…